itulau_fanua

Atonu e sa'o se pamu vevela mo lou fale. O Mea Uma ia e Iloa——Vaega 2

Tala vaivai 2

O le a le tele o le pamu vevela e te mana'omia?

O le tele e te manaʻomia e faʻalagolago i le tele ma le faʻatulagaina o lou fale, o lou manaʻoga malosi, lou faʻamalama, ma isi mea.

Ole malosi ole ea e masani ona fua ile iunite fa'amama a Peretania, po'o Btu. A e fa'atau se fa'amalama AC po'o se masini feavea'i, e masani lava ona e mana'omia le filifilia o se tasi e fa'atatau i le tele o le potu o lo'o e fuafua e fa'aoga ai. O loʻo faʻavae pea, i se vaega, i luga o sikuea sikuea-o tagata popoto na matou faʻatalanoaina na malilie i le faʻatusatusaga lautele o le tusa ma le 1 tone o le ea malulu (e tutusa ma le 12,000 Btu) mo 500 sikuea futu i lou fale. E le gata i lea, o loʻo i ai se seti o tulaga faʻapitoa o loʻo tausia e le Air Conditioning Contractors of America trade association e taʻua o le Manual J (PDF), lea e faʻatatauina le aʻafiaga o isi mea e pei o le faʻaogaina, faʻamamaina o le ea, faʻamalama, ma le tau i le lotoifale e tuʻuina atu ia te oe se sili atu. sa'o le uta uta mo se fale fa'apitoa. E tatau ona mafai e se konekarate lelei ona fesoasoani ia te oe i lenei mea.

E iai fo'i ni nai mafua'aga tau tupe e fa'atupu sa'o ai lau masini. O le tele o polokalame a le setete atoa e fa'avae a latou fa'aosofiaga i luga o le lelei o le fa'aogaina-ae uma, o se faiga e sili atu ona lelei e fa'aaoga ai le eletise itiiti, lea e fesoasoani e fa'aitiitia le tele o le fa'aaogaina o suau'u. I Massachusetts, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e toe maua le $10,000 e ala i le faʻapipiʻiina o pamu vevela i lou fale atoa, ae seʻi vagana ua ausia e le polokalama se tulaga faʻatinoina (PDF) e pei ona faʻatulagaina e le Air-Conditioning, Heating & Refrigeration Institute (AHRI). , o se fa'apotopotoga fefa'ataua'iga mo HVAC ma fa'apolofesa fa'a'aisa. I se isi faaupuga, o se fale le lelei ma se faiga e la'ititi pe lapopo'a e mafai moni lava ona fa'aleaogaina oe mai se tupe toe fa'asili, fa'apea fo'i ma le fa'aopoopo i lau pili o le malosi i masina ta'itasi.

E aoga ea se pamu vevela i lou fale?

O se pamu vevela e mautinoa lava o le a aoga i lou fale, aua o pamu vevela e faʻapitoa. “E mafai ona fetuutuunai i latou i tulaga uma lava,” o le tala lea a Dan Zamagni, o le faatonu o galuega i Boston Standard Plumbing, Heating, and Cooling, le kamupani na galue i le fale o le au Ritters. “Pe o se fale tuai tele, pe fa’atapula’a fo’i i le faufale e mafai ona matou faia i totonu o fale o tagata e aunoa ma le fa’alavelave tele-e i ai lava le auala e fa’aleleia ai.”

Sa faaauau ona faamatala e Zamagni e faapea o se pamu vevela—le vaega e alu i fafo o lou fale—e mafai ona faapipii i luga o se puipui, o le taualuga, o le eleele, pe oo lava i luga o se tulaga faapuipui po o se tulaga faalava. O faiga e leai ni ala e maua ai e oe le tele o avanoa mo le fa'apipi'iina i totonu (fa'apea e le'i iai sau fa'aoga alavai po'o se potu e fa'aopoopo ai se tasi). Atonu e fai si lavelave mea pe afai e te nofo i totonu, fai mai, o se fale e tumu i laina i totonu o se itumalo iloga e faʻatapulaaina mea e mafai ona e tuʻuina i luga o le facade, ae e oʻo lava i lena taimi, e mafai e se konekarate atamai ona iloa se mea.

O a ituaiga lelei o pamu vevela?

A e fa'atau se mea e taugata ma umi e pei o se pamu vevela, e tatau ona e mautinoa o lo'o e mauaina se mea mai se fale gaosi oloa e lelei lona igoa ma e mafai ona tu'uina atu ia te oe le lagolago lelei mo tagata fa'atau mo tausaga a sau.

O lona uiga, o le pamu vevela e te filifilia mulimuli ane atonu e sili atu le faʻaogaina i le sailia o se konekarate lelei nai lo le alu i lou lava manaʻoga. O le tele o taimi nai lo le leai, o lau konekarate poʻo le faʻapipiʻi o le a avea ma tagata e suʻe vaega. Atonu e iai ni fa'ata'ita'iga e sili atu le lelei po'o le tufatufaina atu i nisi o fa'afanua fa'afanua. Ma e tatau ona e mautinoa e masani le konekarate i nei mea taugata o loʻo latou faʻapipiʻi tumau i lou fale.

O tagata gaosi oloa uma na matou taʻua i luga e iai foʻi se ituaiga o polokalame faʻatau oloa e sili ona fiafia i ai-konekarate o loʻo aʻoaʻoina faʻapitoa ia latou oloa ma e mafai ona tuʻuina atu auaunaga faʻamaonia. Ole tele o fa'atau oloa e iai fo'i fa'amuamua avanoa i vaega ma mea faigaluega.

I le tulaga masani, e sili atu le su'eina muamua o se konekarate e sili ona lelei ona fa'aoga lelei lea o latou tomai i ituaiga latou te masani ai. O lena auaunaga e masani ona sau ma faʻamaonia sili atu foi. E le aoga tele le alofa i se pamu vevela faapitoa ae iloa ai e leai se tasi i lou eria na te iloa le auala e tautuaina pe faʻapipiʻi ai.

E fa'afefea ona e maua le pamu vevela sili ona lelei?

E mafai ona fesoasoani le va'ai i fa'ailoga a le pamu vevela, ae 'aua le taula'i fa'atatau i lena mea. Toeitiiti lava o so'o se pamu vevela e ofoina atu ia tulaga sili ona lelei nai lo mea faigaluega masani e masani lava e le mana'omia le sailia o fua fa'atatau maualuga i totonu o le vaega pamu vevela.

Ole tele ole pamu vevela e lua fua fa'atatau lelei. Ole fua fa'atatau ole malosi ole taimi, po'o le SEER, e fuaina ai le fa'amalieina o le masini pe a fa'atusatusa i le malosi e mana'omia e fa'agaoioia ai le masini. I se fa'afeagai, o le fa'avevela taimi fa'atino fa'atinoga, po'o le HSPF, e fuaina le va'aiga i le va o le malosi fa'avevela o le masini ma lona fa'aaogaina o le malosi. Ua fautuaina e le US Department of Energy le sailia o se HSPF maualuga i tau malulu po o se SEER maualuga i tau mafanafana.

O pamu vevela e agava'a mo le tulaga Energy Star e mana'omia ona iai se fa'ailoga SEER a itiiti ifo i le 15 ma le HSPF a itiiti ifo i le 8.5. E le o se mea e masani ai le maua o pamu vevela maualuga maualuga ma SEER o le 21 poʻo le HSPF o le 10 poʻo le 11.

E pei o le fuaina o le pamu vevela, o le malosi sili o lou fale atoa o le a faʻalagolago i le tele o mea e faʻaopoopo i le pamu vevela lava ia, e pei o le tau ma le faʻamamaina o le ea, le tau o loʻo e nofo ai, ma le tele o taimi e te fuafua ai e faʻaaoga. lau faiga.

E mafai ona galue se pamu vevela ma alavai HVAC o iai?

Ioe, afai ua uma ona iai sau ea i totonu o lou fale, e mafai ona e faʻaogaina lau faʻaogaina o loʻo iai e aveese ai le ea mai lau pamu vevela. Ma e te le mana'omia moni ni paipa: E maua fo'i pamu fa'avevela fa'apogai ile faiga ole vaeluaga laiti. O le tele o tagata gaosi oloa e ofoina uma filifiliga, ma e mafai e se konekarate lelei ona fautuaina oe i le setiina o sone eseese i totonu o lou fale e faʻateleina le mafanafana ma faʻaoga lelei mea ua uma ona faʻapipiʻi e lou fale.

O pamu vevela e sili ona lelei pe a oʻo mai i le toe faʻaleleia i totonu o le paipa o loʻo i ai nei, ma e mafai foi ona latou galulue i totonu o se masini faʻapipiʻi e iai uma faʻaulu ma le leai o se paipa, fafaga se tasi compressor o loʻo tu i fafo o le fale. A o faʻaleleia e le aiga o Ritter lo latou fale Boston i pamu vevela, mo se faʻataʻitaʻiga, sa latou faʻaogaina le ea o loʻo i ai nei e fausia ai se faʻaoga fou o le ea i luga o le fogafale lona lua, ona latou faʻaopoopoina lea o ni vaeluaga laiti se lua e ufiufi ai le ofisa ma le matai. potumoe i le fogafale i luga, o lo'o nonoa uma i tua i le puna e tasi. "O se faiga tulaga ese," o le tala lea a Mike Ritter ia i matou, "ae i le matou tulaga, na iu lava ina aoga lelei."

I le tulaga lautele, taumafai e maua ni nai manatu eseese mai konekarate e uiga i le auala e fetuunai ai lau HVAC system o iai. O le faia faapea e ono sefe ai se tupe, pe e lē aogā foʻi le taumafaiga po o le faaalu. O se tasi o mea fa'alototele na matou maua i la matou su'esu'ega, o lau faiga o lo'o i ai, po'o le a lava le ituaiga, e le tatau ona taofia oe mai le mauaina o se pamu vevela e fa'aopoopo, fa'aopoopo, pe sui mea ua uma ona iai. E mafai ona e fa'afetaui se pamu vevela i so'o se fa'atulagaga o le fale, pe afai e te iloa (ma, o lau konekarate) le mea o lo'o e faia.

E iai ni pamu vevela e na'o le malulu?

Ioe, ae matou te le fautuaina ia ituaiga faʻataʻitaʻiga. E mautinoa, afai e te nofo i se mea e sili atu le mafanafana o le tau i le tausaga atoa, e foliga mai e le mafai ona faʻaopoopo se faʻavevela fou i lou fale. Ae o se faiga faʻapea "o le mea moni lava o le mea lava e tasi o meafaigaluega ma nai vaega faʻaopoopo, ma e mafai ona e faia le fesuiaiga e toetoe lava a leai se galuega faʻaopoopo," o le tala lea a Nate Adams, o se faufautua ile fale, i se faatalanoaga ma The New York Times. O na vaega fa'aopoopo e na'o ni nai selau tala le tau e sili atu, ma o lena fa'ailoga e foliga mai o le a ufiufiina i se toe totogi. O lo'o i ai fo'i le mea moni e fa'apea o pamu vevela e fa'asili atu ona lelei pe a o'o atu le vevela o le fale i lena sone mafanafana i le ogatotonu o le 60s. I na aso e le masani ai pe a pa'ū i le 50s, e tau le manaʻomia e le faiga le faʻaogaina o se malosi e faʻamafanafana ai lou fale. O lo'o e maua fua le vevela ile taimi lena.

Afai ua uma ona i ai sau suau'u po'o le kesi puna vevela e te le mana'o e sui, o lo'o i ai ni nai auala e fa'atutuina ai se faiga fa'afefiloi-vevela po'o le lua-vevela e fa'aogaina ai na suau'u fa'atosina e fai ma fa'amaumauga pe fa'aopoopo i le pamu vevela. O lenei ituaiga faiga e mafai ona sefe ai oe i se tupe i le taimi o le malulu malulu-ma talitonu i ai pe leai, e mafai moni lava ona avea ma se filifiliga sili atu mo le faʻaitiitia o le kasa. E iai la matou vaega eseese ma nisi fa'amatalaga i lalo.

Fa'amatalaga:

O nisi o tala e aumai mai le Initaneti. Afai ei ai se soliga, fa'amolemole fa'afeso'ota'i matou e tape. Afai e te fiafia i oloa pamu vevela,fa'amolemole lagona le saoloto e faʻafesoʻotaʻi le kamupani pamu vevela ole OSB,o matou o lau filifiliga sili.


Taimi meli: Nov-26-2022