itulau_fanua

6-Laasaga Taiala ile Fa'apipi'iina o le pamu vevela o le eleele

O le mea moni e galue pamu vevela e ala i le su'eina o le malosi o le la o lo'o teuina i totonu o le eleele o lona uiga e mafai ona fa'apipi'i i so'o se mea. O le faiga masani o le pamu vevela o le eleele e masani lava ona faia i vaega autu e fa - o le matasele o le eleele (lea e aoina mai le vevela mai le eleele), o le pamu vevela (lea e siitia ai le vevela i se vevela talafeagai ma faʻafeiloaʻi le vevela i le fale), le faiga o le tufatufaina o le vevela, ma le vai vevela.

1. Iloilo lou Aiga

Masalo o le laasaga muamua pito sili ona taua i le mamanu o se pamu vevela puna'ele'ele o le lava fuafuaga ma sauniuniga.
Fai i se tagata fa'apipi'i e asiasi i lou fale ma iloilo tonu po'o le a le ituaiga pamu vevela, puna o le malosi, ma le tufatufaina atu o le malosi e sili ona fetaui. O le a iloiloina foi e le tagata fa'apipi'i au mea e mana'omia mo le vai vevela i totonu o le atunu'u, fa'aliliuga o lo'o i ai ma faiga fa'avevela, tulaga o le insulation o lo'o iai nei i totonu o le fale, fa'apea fo'i ma le geology ma le hydrology o le palapala i lou fanua.
Na'o le mae'a ona aoina uma o nei fa'amatalaga, ona mafai lea e lau tagata fa'apipi'i ona tusi se su'esu'ega o uta vevela o fale ma fuafua se faiga pamu fa'avevela fa'apogai lelei mo lou fale.

2. Eli Fa'ailoga Fa'ailoga

A mae'a, o le a faia e au konekarate le eliina o fanua fa'alava po'o tu'usa'o ina ia mafai ai ona tanumia paipa i le palapala. E tusa ma le tasi i le lua aso o le eliina, i le averesi.

3. Fa'apipi'i Paipa

O le a fa'apipi'i loa e le konekarate paipa i totonu o fanua fa'amau o lo'o tanumia, lea o le a fa'atumu mulimuli ane i se fa'afefiloi o vai ma vai fa'a'aisa lea o le a galue o se fa'afesuia'i vevela.

4. Suia le Atina'e Fa'asoa o le vevela

Ona toe suia lea e lau konekarate le alavai ma, pe a mana'omia, sui lau mea tuai o le tufatufaina o le vevela i se mea fou. O le mea e sili ona lelei, o le a fa'avevela i lalo o le fogafale aua e masani ona sili ona lelei le fa'atasi ma pamu vevela fa'apogai. Mo le 'au e to'atasi, e mafai ona alu ile tolu ile fa aso e fa'auma ai.

5. Fa'apipi'i le pamu vevela

O le mea mulimuli, o le a fa'afeso'ota'i e lau fa'apipi'i le pamu vevela i le ductwork, le matasele o le eleele, ma atonu o le faiga fa'avevela fou i le fogafale. A'o le'i kiina le pamu vevela mo le taimi muamua, e taua le matauina o mea nei: tafe mai le vai mai le matasele o le fesuiaiga o le eleele, vevela o le ea, ma le faʻapipiʻiina o le pamu vevela.

6. Fa'atumauina le Pamu vevela ile tulaga lelei

O le tala fiafia ona e tau leai ni vaega fe'avea'i o pamu vevela puna'ele'ele, e masani lava e itiiti lava e mafai ona sese. A uma ona fai mai lena mea, o lau matafaioi le faʻamautinoa o loʻo lelei le pamu vevela i le umi e mafai ai. Manatua e fai suiga fa'avaitaimi e fa'amautinoa ai o lo'o fa'agaoioia lau pamu vevela ile taimi e lua fa'avevela ma taimi mālūlū.

Fuaina o le Fa'atinoga o Pamu vevela fa'apogai ile eleele

O le vevela (kW) e fa'atatau i le eletise (kW) ua ta'ua o le "coefficient of performance" (CoP). E masani lava, o le pamu vevela o le eleele e i ai le CoP o le 4, o lona uiga lautele mo 1kW uma o le eletise e faʻaaogaina le pamu vevela, e 4kW o le vevela e gaosia mo le faʻamafanafana avanoa ma vai vevela i totonu o aiga.
Mo se faʻataʻitaʻiga, o se fale 200m² e faʻaaogaina le 11,000 kWh o le malosi mo faʻamafanafanaga ma le isi 4,000 kWh mo vai vevela i totonu o aiga e manaʻomia (11,000 + 4,000) / 4 = 3,750 kWh o le eletise e faʻaogaina ai se pamu vevela faʻapogai ma le CoP o le 4.

pamu vevela puna'ele'ele


Taimi meli: Mati-16-2022